Szynka pieczona w ziołach

    Szynka pieczona w ziołach

    11polubień
    9godz.15min.


    Zrobione przez 21 osób

    Sprawdzony przepis na soczystą pieczeń. Szynka pieczona w rękawie z dodatkiem aromatycznych ziół. Zawsze pyszna.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,2 kg szynki bez kości
    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki przegotowanej wody
    • 6 ząbków czosnku
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 2 łyżeczki ziół prowansalskich
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżeczka oregano
    • sól
    • pieprz
    • rękaw do pieczenia

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +8godz. marynowanie  ›  Gotowe w: 9godz.15min. 

    1. Mięso dokładnie opłukać, wysuszyć ręcznikiem papierowym.
    2. Przygotować marynatę: w słoiku oliwę połączyć z wodą, wcisnąć czosnek, dodać pozostałe przyprawy i zioła, zamknąć słoik i całość energicznie wstrząsnąć.
    3. Zamarynować szynkę i zostawić ją na noc w lodówce.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Włożyć szynkę do rękawa do pieczenia i piec przez około godzinę.
    6. Podawać na ciepło jak i na zimno, z chrzanem lub żurawiną.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 18 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis