Kompot z suszu

    Kompot z suszu

    5polubień
    2godz.45min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Zdrowy, gaszący pragnienie napój ze świątecznymi korzeniami :) W składzie: śliwki, morele, jabłka, gruszki, cytryna, cynamon, goździki i miód. Pycha!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 2 litry

    • 200 g polskich, wędzonych, suszonych śliwek
    • 100 g suszonych moreli
    • 100 g suszonych jabłek
    • 50 g suszonych gruszek
    • 2 litry wody
    • 1 cytryna
    • 1 średnia pomarańcza
    • 6 goździków
    • 1 laska cynamonu
    • 2 czubate łyżki miodu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +2godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.45min. 

    1. Suszone owoce wymyć i zalać wrzątkiem, zostawić na 2 godziny.
    2. Do garnka nalać 2 litry przefiltrowanej wody i dodać sparzone suszone owoce.
    3. Cytrynę i pomarańczę sparzyć, pokroić w grube plastry i dodać do wody z suszonymi owocami.
    4. Dodać goździki i cynamon, i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Po przestudzeniu dodać miód i intensywnie wymieszać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis