Groch z kapustą

    Groch z kapustą

    12polubień
    9godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Na moim rodzinnym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą. Im więcej się go zje podczas Wigilii tym portfel będzie zasobniejszy przez cały przyszły rok :)

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g łuskanego grochu
    • mała główka białej kapusty
    • pół kostki masła
    • 1 duża cebula
    • 500 ml wody
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +8godz.  ›  Gotowe w: 9godz.35min. 

    1. Groch namoczyć na noc, rano ugotować w tej samej wodzie.
    2. Kapustę podzielić na 4 części, wykroić głąb, resztę drobno poszatkować.
    3. Kapustę posolić i gotować w wodzie do miękkości - około 40 minut.
    4. Kapustę i groch odcedzić i ostudzić.
    5. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła.
    6. Połączyć kapustę z grochem i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
    7. Rozpuścić pół kostki masła, włożyć kapustę z grochem i dusić na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając.

    rada

    Kapustę można podawać z chlebem lub z gotowanym ziemniakami, zawsze na gorąco!:)

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis