Groch z kapustą

    (1)
    9 godz. 35 min

    Na moim rodzinnym, bożonarodzeniowym stole nie może zabraknąć grochu z kapustą. Im więcej się go zje podczas Wigilii tym portfel będzie zasobniejszy przez cały przyszły rok :)

    gee

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 4 osoby

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 350 g łuskanego grochu
    • mała główka białej kapusty
    • pół kostki masła
    • 1 duża cebula
    • 500 ml wody
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +8godz.  ›  Gotowe w: 9godz.35min. 

    1. Groch namoczyć na noc, rano ugotować w tej samej wodzie.
    2. Kapustę podzielić na 4 części, wykroić głąb, resztę drobno poszatkować.
    3. Kapustę posolić i gotować w wodzie do miękkości - około 40 minut.
    4. Kapustę i groch odcedzić i ostudzić.
    5. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na łyżce masła.
    6. Połączyć kapustę z grochem i cebulą, doprawić solą i pieprzem.
    7. Rozpuścić pół kostki masła, włożyć kapustę z grochem i dusić na małym ogniu przez 20 minut, często mieszając.

    rada

    Kapustę można podawać z chlebem lub z gotowanym ziemniakami, zawsze na gorąco!:)

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (1)

    Komentarze po polsku (1)

    autor:
    0

    Bardzo proste w przyrządzeniu i smaczne. Można by zrobić bez masła, też jest dobre. Ja posoliłem groch, a cebulę posiekałem na drobno, nie byłem pewien co to znaczy 'pokroić w piórka'.  -  22 gru 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
    Więcej zbiorów przepisów (7)