Karp w szarym sosie z bakaliami

    Karp w szarym sosie z bakaliami

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Oryginalny, tradycyjny polski przepis na świątecznego karpia. Szary sos kryje w sobie czerwone wino, piernik, migdały i suszone morele.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1,5 litra wody
    • 1 kostka rosołowa wołowa
    • 6 ziarenek ziela angielskiego
    • 2 liście laurowe
    • 1 średnia cebula
    • 1 karp, wypatroszony, bez głowy (około 1,2 kg)
    • Sos
    • 30 g mąki pszennej
    • 50 g piernika
    • 1 kieliszek czerwonego wina
    • 1 łyżka soku z cytryny
    • 1 łyżeczka cukru
    • 40 g rodzynek
    • 50 g suszonych moreli
    • 15 g płatków migdałowych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Zagotować 1,5 l wody z kostką rosołową, zielem angielskim, liściem laurowym i cebulą.
    2. Do wrzącego bulionu włożyć karpia i gotować go na małym ogniu przez 10 minut.
    3. Wyciągnąć karpia i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    4. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    5. Sos:

    6. Mąkę zrumienić na suchej patelni, dodać szklankę wywaru rybnego i dokładnie wymieszać.
    7. Dodać pokruszony piernik i gotować do pełnego rozpuszczenia, delikatnie mieszając.
    8. Do sosu wlać kieliszek czerwonego wina, sok z cytryny, cukier i bakalie.
    9. Całość dusić na małym ogniu przez 5 minut.
    10. Gotowym sosem zalać karpia i włożyć do nagrzanego piekarnika na 20 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis