Kluski serowe z makiem

    (2)
    40 min

    Dla jednych to danie główne dla drugich to zaledwie deser. Kluski przygotowujemy z ziemniaków i twarogu i są naprawdę pyszne.

    gee

    Dolnośląskie, Polska
    Zrobione przez 11 osób

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g ziemniaków
    • 250 g tłustego białego twarogu
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 25 g kaszy manny
    • szczypta soli
    • 100 g masła
    • 3 łyżki stołowe mielonego maku
    • 2 łyżki stołowe cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.
    2. Ser przecisnąć przez praskę, wbić do niego całe jajko, żółtko, 2 łyżki mąki, 25 g kaszy manny, cukier i szczyptę soli. Dobrze wymieszać.
    3. Masę serową połączyć z ziemniakami i wrobić na gładką masę.
    4. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich podłużne kluski, rozkładać na stolnicy wysypanej mąką.
    5. Kluski gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na wierzch.
    6. Na patelni roztopić masło i partiami podsmażać kluski na złoty kolor.
    7. Posypać cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z makiem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    kana82
    autor:
    0

    Witam, Jak zawsze na Wigilie robie makaron z serem ( taki slodziutki deserek aby zakonczyc Wigilie czyms pyszniusim ). Rodzina meza zawsze sie ze mnie wysmiewala ze kluski i mak ? i haha...ale u mnie w domu zawsze tak bylo bo bardzo lubimy slodkosci i to taka nasza Wigilijna tradycja W tym roku stwierdzilam ze nie bedzie zwyklych kluskow( domowej roboty) tylko moze kopytka z makiem. No i znalazlam ten przepis. Nie ukrywam ze wykorzystalam tylko przepis na kopytka bo moj mak to mieszanka smietanki, maku, skorki pomaranczowej, migdalow i rodzynek....ale kluseczki wyszly rewelacyjne. Wszystko zapieklam w piekarniku na 25 min. Musialam dodac tylko wiecej maki bo byly za bardzo klejace ( ps nie mialam kaszy manny)...ale zostawilam ciasto dosyc luzne . Potem szybkie obgotowanie w osolonej wodzie i zrobione. Musze przyznac ze zabraklo kluseczkow na wigilii. wszyscy mowili jakie pyszne i delikatne . A wiec przepis na kluseczki serdecznie polecam - juz nie moge sie doczekac wigilii za rok bo napewno je zrobie i zjem ze smakiem. Ps . Moze je nawet zrobie w przyszlym tygodniu bo jak o nich pisalam to takkkkk zglodnialam Z polewa ze smietanki cukru i maselka. Smacznego  -  27 mar 2018

    autor:
    0

    Ziemniaki na deser! To coś wyjątkowo smacznego  -  31 paź 2017