Kluski serowe z makiem

    Kluski serowe z makiem

    11polubień
    40min.


    Zrobione przez 6 osób

    Dla jednych to danie główne dla drugich to zaledwie deser. Kluski przygotowujemy z ziemniaków i twarogu i są naprawdę pyszne.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 250 g ziemniaków
    • 250 g tłustego białego twarogu
    • 1 jajko
    • 1 żółtko
    • 2 łyżki mąki pszennej
    • 1 łyżka cukru
    • 25 g kaszy manny
    • szczypta soli
    • 100 g masła
    • 3 łyżki stołowe mielonego maku
    • 2 łyżki stołowe cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać i przecisnąć przez praskę.
    2. Ser przecisnąć przez praskę, wbić do niego całe jajko, żółtko, 2 łyżki mąki, 25 g kaszy manny, cukier i szczyptę soli. Dobrze wymieszać.
    3. Masę serową połączyć z ziemniakami i wrobić na gładką masę.
    4. Z ciasta odrywać małe kawałki i formować z nich podłużne kluski, rozkładać na stolnicy wysypanej mąką.
    5. Kluski gotować w osolonym wrzątku do wypłynięcia na wierzch.
    6. Na patelni roztopić masło i partiami podsmażać kluski na złoty kolor.
    7. Posypać cukrem pudrem i wymieszać delikatnie z makiem.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis