Uszka do barszczu czerwonego

    Uszka do barszczu czerwonego

    3polubienia
    45min.


    Zrobione przez 7 osób

    Sekretem dobrych uszek jest....ciasto. Każdy ma swój ulubiony przepis. W moich uszkach są pieczarki i suszone grzyby, są więc idealne do wigilijnego barszczu.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 100 g suszonych grzybów (podgrzybków, prawdziwków)
    • 200 g średnich pieczarek
    • 2 łyżki masła
    • szczypta soli
    • pieprz
    • 350 g mąki pszennej
    • 100 ml chłodnej przegotowanej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  Gotowe w: 45min. 

    1. Suszone grzyby zagotować w osolonej wodzie i odstawić na noc.
    2. Rano jeszcze raz zagotować grzyby, odsączyć i przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    3. Pieczarki wymyć, pokroić w drobną kostkę i udusić na maśle.
    4. Pieczarki odsączyć i połączyć z przemielonymi suszonymi grzybami, doprawić solą i pieprzem.
    5. Mąkę przesiać, połączyć z przestudzoną wodą i wyrobić na jednolitą masę.
    6. Rozwałkować i wykrawać kieliszkiem koła.
    7. Wypełniać grzybowym farszem wykrojone kółka i dokładnie zalepiać formując uszka.
    8. Wrzucać na gotującą, osoloną wodę i wyciągać po wypłynięciu.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis