Zupa migdałowa z grzankami

    Zupa migdałowa z grzankami

    3polubienia
    30min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Bardzo smaczna alternatywa zamiast barszczu z uszkami na bożonarodzeniowy stół. To słodka zupa, która pięknie się prezentuje na stole.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 5 szklanek mleka 3,2 %
    • 8 łyżek cukru
    • 1 łyżeczka cukru waniliowego
    • 1 laska cynamonu
    • 150 g płatków migdałowych
    • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
    • 3 łyżki śmietany 30%
    • 2 kromki chleba tostowego
    • 2 łyżki masła

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Mleko zagotować z ośmioma łyżkami cukru, łyżeczką cukru waniliowego i laską cynamonu. Przestudzić.
    2. Migdały zrumienić na patelni.
    3. Mąkę połączyć ze śmietaną i wlać do przestudzonego mleka.
    4. Dodać uprażone migdały i zagotować całość intensywnie mieszając, na koniec wyciągnąć laskę cynamonu.
    5. Kromki tostowe pokroić w kostkę i zrumienić na maśle.
    6. Nalać zupę do talerzy, posypać grzankami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule: "Domowy cukier waniliowy"

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis