Rolada z indyka z miodem i morelami

    Rolada z indyka z miodem i morelami

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 4 osoby

    Delikatna rolada z mięsa indyczego ze słodkim nadzieniem. Tę pieczeń można podać na ciepło na obiad, albo na zimno do kanapek.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 kg piersi z indyka
    • sól
    • biały pieprz
    • 60 g miodu
    • 250 g suszonych moreli
    • dratwa

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Rozgrzać piekarnik do 180 stopni C.
    2. Pierś z indyka opłukać pod bieżącą wodą, wysuszyć ręcznikiem papierowym i rozbić na około 4 cm płat.
    3. Mięso natrzeć solą, białym pieprzem i posmarować miodem.
    4. Suszone morele zalać wrzątkiem i moczyć przez 10 minut.
    5. Odsączyć morele, rozłożyć na płacie mięsa i zawinąć całość w roladę, podwijając brzegi.
    6. Zawinięte mięso zasznurować dratwą (albo nicią kuchenną), żeby nie rozpadało się w trakcie pieczenia.
    7. Piec przez 40 minut.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis