Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    Zupa pomidorowa z pieczonych pomidorów

    4polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 139 osób

    Pyszna zupa z niezwykłym aromatem świeżej bazylii zmieszanej z pieczonymi pomidorami. Koniecznie spróbuj! Zobacz nasz przepis video z tą zupą!

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 ząbki czosnku, nieobrane
    • 1 kg pomidorów śliwkowych pokrojonych na ćwiartki
    • 3 łyżki oliwy z oliwek
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 litr gorącego bulionu drobiowego
    • garść świeżej bazylii
    • 1/2 łyżki octu balsamicznego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C.
    2. Na dużej blaszce ułożyć czosnek i pokrojone pomidory (skórką do dołu). Skropić oliwą i oprószyć solą i pieprzem. Piec przez godzinę.
    3. Odrywać końcówki łupinek czosnku i wycisnąć zawartość do blendera. Dodać pomidory i sok zebrany na blaszce. Wlać bulion, dodać bazylię i ocet, zmiksować na gładko. Można podawać na gorąco lub na zimno.

    Domowy bulion

    Jeśli chcesz się dowiedzieć, jak przygotować domowy bulion drobiowy wszystkie cenne wskazówki znajdziesz w naszym artykule "Jak gotować bulion drobiowy?"

    Zobacz jak to zrobić!

    Zupa z pieczonych pomidorów
    Zupa z pieczonych pomidorów

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis