Zapiekany dip z krewetkami i karczochami

    Zapiekany dip z krewetkami i karczochami

    1polubienie
    40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Rewelacja na przyjęcia! Dip na ciepło z krewetkami, karczochami i serem. Doskonały z chipsami z tortilli.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 250 g serka śmietankowego o temperaturze pokojowej
    • 1/2 szklanki kwaśnej śmietany
    • 1 szklanka żółtego sera typu cheddar, startego
    • 1/2 szklanki startego parmezanu
    • 300 g ugotowanych krewetek, posiekanych
    • 1/2 pęczka szpinaku, zblanszowanego i posiekanego
    • 4 cebulki dymki, posiekane
    • 200 g marynowanych serc karczochów, odcedzonych z zalewy i drobno pokrojonych
    • 1 czerwona papryka, upieczona i pokrojona w paski
    • chipsy z tortilli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 190 stopni C. Można na funkcji grill, jeśli jest taka opcja.
    2. W misce wymieszać serek ze śmietaną. Dodać pół szklanki cheddara i 1/4 szklanki parmezanu, wymieszać na gładko.
    3. Dodać posiekane krewetki, szpinak, cebulkę i karczochy, i wymieszać.
    4. Dip nakładać do kokilek, posypać pozostałym serem i udekorować paskami papryki.
    5. Piec przez 20 minut, aż ser będzie bulgotać.
    6. Podawać z chipsami z tortilli.

    zamiennik

    Zamiast krewetek można dodać posiekane mięso kraba.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis