Kapusta z grochem

    Kapusta z grochem

    5polubień
    9godz.35min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Niezwykle smaczne połączenie kiszonej kapusty i grochu tradycyjnie podawane na Wigilię. Zamiast grochu można dodać fasolę.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 szklanka grochu
    • 4 duże grzyby suszone
    • 500 g kapusty kiszonej
    • 1 cebula
    • 2-3 łyżki oleju roślinnego
    • sól i pieprz do smaku
    • 1 łyżeczka majeranku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  +8godz. moczenie  ›  Gotowe w: 9godz.35min. 

    1. Groch wypłukać i namoczyć na noc. Posolić i ugotować w tej samej wodzie do miękkości.
    2. Grzyby namoczyć na noc i ugotować w tej samej wodzie. Pokroić drobno, a do wywaru dodać kapustę. Wrzucić z powrotem grzyby i gotować przez około 30 minut.
    3. Cebulę drobno posiekać i podsmażyć na oleju.
    4. Ugotowany groch ubić tłuczkiem do ziemniaków i dodać do kapusty. Doprawić solą, pieprzem i majerankiem, i gotować przez 10 minut.

    rada

    Najlepiej danie przygotować na dzień wcześniej.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis