Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka

    Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka

    (2)
    15polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 14 osób

    Przepis na śledzie trochę bardziej urozmaicony niż poprzednie, ta przystawka jest właściwie warstwową sałatką ze śledziem.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 250 g filetów śledziowych (np. matiasy w oleju)
    • 100 ml mleka
    • 3 średnie ugotowane ziemniaki
    • 1 duża cebula
    • 300 ml majonezu
    • 200 ml jogurtu naturalnego
    • 3 marchewki, ugotowane
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • natka pietruszki
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Śledzie moczyć w mleku przez 20 minut, następnie pokroić w grubą kostkę.
    2. Do wysokiego naczynia zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane ziemniaki, następnie ułożyć na nich pokrojone w kostkę śledzie i warstwę drobno pokrojonej cebuli.
    3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pierzem i zalać połową warstwę cebuli.
    4. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na naszą sałatkę. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć następną warstwę.
    5. Całość zalać pozostałą częścią sosu jogurtowo majonezowego i grubo posypać pokrojoną natką pietruszki.
    6. Schłodzić w lodówce pół godziny przed podaniem.
    Zobacz wszystkie przepisy (12)

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    Amieszka
    autor:
    0

    -  -  05 mar 2017

    autor:
    0

    Super sledz.Ja go zrobilam w plaskim naczyniu i na stoole wygladal dekoracyjnie i smacznie.  -  23 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis