Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka

1komentarz
14polubień
1godz.5min.


Zrobione przez 11 osób

Przepis na śledzie trochę bardziej urozmaicony niż poprzednie, ta przystawka jest właściwie warstwową sałatką ze śledziem.

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki
ilość porcji: 5 

  • 250 g filetów śledziowych (np. matiasy w oleju)
  • 100 ml mleka
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 300 ml majonezu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 marchewki, ugotowane
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Śledzie moczyć w mleku przez 20 minut, następnie pokroić w grubą kostkę.
  2. Do wysokiego naczynia zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane ziemniaki, następnie ułożyć na nich pokrojone w kostkę śledzie i warstwę drobno pokrojonej cebuli.
  3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pierzem i zalać połową warstwę cebuli.
  4. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na naszą sałatkę. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć następną warstwę.
  5. Całość zalać pozostałą częścią sosu jogurtowo majonezowego i grubo posypać pokrojoną natką pietruszki.
  6. Schłodzić w lodówce pół godziny przed podaniem.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (1)

Evag
autor:
0

Super sledz.Ja go zrobilam w plaskim naczyniu i na stoole wygladal dekoracyjnie i smacznie. - 23 gru 2014

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie