Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka
1 / 1 Zdjęcie:  gee
Następne

Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka

Przepis na śledzie trochę bardziej urozmaicony niż poprzednie, ta przystawka jest właściwie warstwową sałatką ze śledziem.

gee Dolnośląskie, Polska

Składniki

ilość porcji: 5 

  • 250 g filetów śledziowych (np. matiasy w oleju)
  • 100 ml mleka
  • 3 średnie ugotowane ziemniaki
  • 1 duża cebula
  • 300 ml majonezu
  • 200 ml jogurtu naturalnego
  • 3 marchewki, ugotowane
  • 3 jajka ugotowane na twardo
  • natka pietruszki
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

  1. Śledzie moczyć w mleku przez 20 minut, następnie pokroić w grubą kostkę.
  2. Do wysokiego naczynia zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane ziemniaki, następnie ułożyć na nich pokrojone w kostkę śledzie i warstwę drobno pokrojonej cebuli.
  3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pierzem i zalać połową warstwę cebuli.
  4. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na naszą sałatkę. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć następną warstwę.
  5. Całość zalać pozostałą częścią sosu jogurtowo majonezowego i grubo posypać pokrojoną natką pietruszki.
  6. Schłodzić w lodówce pół godziny przed podaniem.

Zobacz także

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis
Opowiedz nam co Ci się podobało w tym przepisie, co zmieniłeś(aś) i jak Ci smakowało!

Podobne kategorie