Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka

    Śledzie pod pierzynką - śledziowa sałatka

    14polubień
    1godz.5min.


    Zrobione przez 12 osób

    Przepis na śledzie trochę bardziej urozmaicony niż poprzednie, ta przystawka jest właściwie warstwową sałatką ze śledziem.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 5 

    • 250 g filetów śledziowych (np. matiasy w oleju)
    • 100 ml mleka
    • 3 średnie ugotowane ziemniaki
    • 1 duża cebula
    • 300 ml majonezu
    • 200 ml jogurtu naturalnego
    • 3 marchewki, ugotowane
    • 3 jajka ugotowane na twardo
    • natka pietruszki
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +30min. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Śledzie moczyć w mleku przez 20 minut, następnie pokroić w grubą kostkę.
    2. Do wysokiego naczynia zetrzeć na tarce o grubych oczkach ugotowane ziemniaki, następnie ułożyć na nich pokrojone w kostkę śledzie i warstwę drobno pokrojonej cebuli.
    3. Majonez wymieszać z jogurtem naturalnym, doprawić solą i pierzem i zalać połową warstwę cebuli.
    4. Ugotowaną marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach i nałożyć na naszą sałatkę. Ugotowane jajka pokroić w drobną kostkę i ułożyć następną warstwę.
    5. Całość zalać pozostałą częścią sosu jogurtowo majonezowego i grubo posypać pokrojoną natką pietruszki.
    6. Schłodzić w lodówce pół godziny przed podaniem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    autor:
    0

    Super sledz.Ja go zrobilam w plaskim naczyniu i na stoole wygladal dekoracyjnie i smacznie. - 23 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis