Odwrócony placek ananasowy Anne

    Odwrócony placek ananasowy Anne

    Zapisz do ulubionych
    1godz.5min.


    Zrobione przez 694 osoby

    Ten odwrócony placek ananasowy piecze się w żeliwnej patelni. Jest szybki, prosty i piękny.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 115 g masła
    • 220 g (1 i 1/2 szkl.) cukru brązowego
    • 1 puszka (600 g) ananasa w plasterkach
    • 10 wiśni koktajlowych o smaku Maraschino
    • 1 opakowanie (500 g) gotowej mieszanki na biszkopt

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W żeliwnej patelni, na dużym ogniu stopić masło. Zdjąć z ognia i posypać równomiernie brązowym cukrem tak, by przykrył masło. Następnie rozłożyć krążki ananasa wokół dna patelni, na głębokość jednej warstwy. Do środka każdego krążka ananasa włożyć po wisience Maraschino. Przygotować biszkopt zgodnie z instrukcjami producenta, zastępując część wody w przepisie sokiem ananasowym. Wlać ciasto na warstwę ananasa.
    2. Upiec ciasto zgodnie z instrukcjami producenta. Studzić przez 10 minut, a następnie ostrożnie obrócić na talerzu. Nie pozwolić, aby ciasto zbyt długo stygło, bo przyklei się do patelni.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis