Śledzie po węgiersku na każdą okazję

    Śledzie po węgiersku na każdą okazję

    54polubienia
    2godz.


    Zrobione przez 80 osób

    Powiem krótko: ja najbardziej ze słodyczy lubię śledzie :) Śledzie po węgiersku są przygotowane z papryką, przecierem pomidorowym i pieczarkami - pycha!

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 400 g filetów śledziowych typu matias w oleju
    • 100 ml mleka
    • 1 duża, obrana cebula
    • 5 świeżych, średnich pieczarek, pokrojonych w kostkę
    • 300 g papryki konserwowej, pokrojonej w kostkę
    • 85 g przecieru pomidorowego
    • sól
    • pieprz

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 25min.  ›  +1godz.20min. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz. 

    1. Filety śledziowe wymoczyć w mleku przez 20 minut.
    2. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przysmażyć na złoty kolor, dodać pokrojone pieczarki i pokrojoną w kostkę paprykę.
    3. Całość dusić na małym ogniu 10 minut, następnie dodać przecier pomidorowy, doprawić solą i pieprzem i całość dusić jeszcze przez 5 minut delikatnie mieszając.
    4. Śledzie odsączyć z mleka, pokroić w dużą kostkę i zalać przygotowanym sosem paprykowo-pieczarkowym.
    5. Odstawić do lodówki na godzinę przed podaniem.

    Kostka idealna

    Jak pokroić warzywa i owoce w idealną, równą kostkę? Dowiedz się czytając nasz artykuł "Krojenie w kostkę owoców i warzyw".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (4)

    PawełGawłowicz
    28

    - 20 gru 2012

    autor:
    9

    ślinka leci super - 10 gru 2014

    autor:
    3

    jeszcze nie spróbowałem ale wygląda i brzmi pysznie - 17 gru 2013

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis