Kutia na Wigilię

    Kutia na Wigilię

    3polubienia
    11godz.20min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Nie na wszystkich bożonarodzeniowych stołach w Polsce pojawia się kutia. Polecam jej wypróbowanie i zasmakowanie się w tym deserze z tradycjami.

    gee Dolnośląskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 125 g pszenicy bez łusek
    • 1 litr wody
    • 180 g maku
    • 125 g miodu
    • 125 ml słodkiej śmietanki
    • 25 g sparzonych wodą rodzynek
    • 25 g orzechów włoskich
    • 15 g łuskanych migdałów
    • 15 g orzechów laskowych
    • 15 g suszonych fig
    • 1 cukier waniliowy
    • 50 ml likieru migdałowego Amaretto

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +10godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 11godz.20min. 

    1. Pszenicę umyć i namoczyć na noc w 1/2 litra wody, następnie ugotować w tej samej wodzie do miękkości (ok. 60 min.), odsączyć i wystudzić.
    2. Mak opłukać, zalać 1/2 litra wody i gotować przez godzinę, wystudzić i zmielić w maszynce do mięsa.
    3. Miód podgrzać i wymieszać go ze zmielonym makiem, dodać zimną pszenicę i stopniowo dodawać słodką śmietankę, aż do uzyskania gęstej konsystencji.
    4. Do kutii dodać sparzone rodzynki, posiekane orzechy, migdały i figi, doprawić cukrem waniliowym i likierem Amaretto.
    5. Odstawić do lodówki na 4-5 godzin przed podaniem

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis