Karp po żydowsku z migdałami

    Karp po żydowsku z migdałami

    3polubienia
    4godz.5min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Tradycyjny przepis na karpia w galarecie. Prezentuje się okazale bo jest podany w całości i na pewno ozdobi wigilijny stół.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 sprawiony karp (około 1 kg)
    • 2 marchewki
    • 2 pietruszki
    • 1/2 selera
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • 1 duża cebula, pokrojona w kostkę
    • sól i pieprz do smaku
    • 50 g rodzynek
    • 50 g migdałów
    • 5 łyżek żelatyny
    • plasterki cytryny do dekoracji
    • natka pietruszki do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  +3godz. tężenie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Jeśli karp nie jest sprawiony, należy z niego usunąć wnętrzności, uważając, żeby nie uszkodzić woreczka żółciowego. Opłukać. Ryba będzie przyrządzana z głową, więc należy usunąć nożykiem oczy i skrzela.
    2. Do dużego garnka (takiego żeby zmieścił się cały karp) włożyć warzywa (oprócz cebuli), zalać wodą i dodać sok z cytryny. Gotować przez 30 minut.
    3. Wywar przecedzić, (warzywa można użyć do sałatki jarzynowej). Do wywaru dodać karpia i pokrojoną cebulę, i doprawić solą i pieprzem. Gotować na bardzo małym ogniu przez 15 minut.
    4. Rodzynki i migdały sparzyć. Migdały posiekać.
    5. Żelatynę namoczyć w 1/2 szklanki zimnej wody. Następnie dodać do karpia i zagotować. Dodać rodzynki i migdały. Odstawić do przestudzenia, a następnie wstawić do lodówki, żeby stężało.
    6. Karpia przełożyć na półmisek, obłożyć galaretą, udekorować cytryną i natką pietruszki.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis