Sola w winnym sosie z winogron

    Sola w winnym sosie z winogron

    1polubienie
    35min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pysznie delikatna biała ryba w aromatycznym sosie z białego wina, kaparów i winogron. Podawać z warzywami gotowanymi na parze. Wykwintne!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z soli (albo innej białej ryby)
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki mąki
    • 2 łyżki oliwy
    • Sos
    • 2 łyżki masła
    • 1/2 szklanki zielonych winogron bez pestek
    • 1/2 szklanki wytrawnego białego wina
    • 1/2 szklanki bulionu rybnego
    • 1 łyżka kaparów
    • 1 szczypta szafranu
    • 1 łyżeczka mąki ziemiaczanej
    • 2 łyżki świeżej natki pietruszki
    • połówki winogron do dekoracji

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 35min. 

    1. Filety oprószyć solą i pieprzem. Obtoczyć w mące.
    2. W rondelku roztopić masło, dodać winogrona, wino, wywar, kapary i szafran, gotować przez 15 minut, aż sos odparuje i zgęstnieje. Przełożyć do blendera i zmiksować.
    3. Przelać sos na patelnię i podgrzać, dodać łyżeczkę mąki i dobrze wymieszać. Dodać posiekaną natkę pietruszki, wymieszać i gotować na małym ogniu przez kilka minut.
    4. W międzyczasie, na patelni rozgrzać olej i usmażyć filety na rumiano z dwóch stron (po 2-3 minuty na każdej stronie). Przełożyć na półmisek.
    5. Rybę polać sosem, udekorować połówkami winogron i podawać.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis