Piernik cioci Hali

    Piernik cioci Hali

    3polubienia
    1godz.15min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny piernik z przepisu cioci, która wspaniale piecze i gotuje mniej lub bardziej tradycyjnie. Tym razem piernik miodowy z dodatkiem mocnej kawy. Duża dawka energii!

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 1 kostka margaryny
    • 2 szklanki cukru
    • 6 jajek
    • 250 g miodu
    • 2 szklanki zaparzonej mocnej kawy
    • 6 szklanek mąki pszennej
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • kilka kropel aromatu waniliowego
    • 1,5 szklanki bakalii (rodzynki, posiekane orzechy, suszone morele)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić dużą prostokątną formę.
    2. Margarynę utrzeć z cukrem na puszystą masę.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka zmiksować z miodem i dodać do margaryny. Dodać zimną kawę i zmiksować.
    4. Mąkę przesiać z sodą. Bakalie obtoczyć odrobinę w mące. Dodać do ciasta mąkę, aromat i bakalie. Wymieszać.
    5. Ubić pianę z białek i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do przygotowanej formy i piec przez około 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis