Zupa grzybowa z łazankami

    Zupa grzybowa z łazankami

    1polubienie
    1godz.40min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjne danie wigilijne, ale z powodzeniem można je zaserwować przy innej okazji. Łazanki przygotowuję samodzielnie!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • Zupa
    • 1-2 marchewki
    • 1 pietruszka
    • 1/4 selera korzeniowego
    • 1/2 cebuli
    • 1/2 pora
    • 1 szklanka suszonych grzybów
    • sól i pieprz do smaku
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • Łazanki
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.20min.  ›  Gotowe w: 1godz.40min. 

      Zupa

    1. Warzywa obrać, umyć, włożyć do garnka, zalać około 1,5 litra wody i gotować przez 30 minut. Wywar odcedzić, a warzywa można zużyć do sałatki jarzynowej.
    2. Do wywaru dodać grzyby i gotować pod przykryciem przez 40 minut.
    3. Grzyby wyjąć z wywaru, przestudzić i zmiksować. Dodać z powrotem do wywaru, wymieszać, doprawić solą i pieprzem oraz sokiem z cytryny.
    4. Łazanki

    5. Z mąki, jajka i wody zagnieść ciasto, cienko rozwałkować i kroić w małe kwadraty.
    6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę, wrzucać łazanki partiami, gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Odcedzić, przelać zimną wodą. Podawać z zupą.

    rada

    Do gotowania łazanek można dodać łyżkę oleju, nie będą się wtedy sklejać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis