Zaloguj się Zarejestruj się

Szybki piernik z dżemem

Ciasto piernikopodobne z dżemem. Najlepiej się tutaj sprawdza dżem z czarnej porzeczki, a jeszcze lepiej jak jest z domowej spiżarni!

Bogusia Podkarpackie, Polska

Składniki
ilość porcji: 15 

  • 3 jajka
  • 1 szklanka cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 120 ml dżemu z czarnej porzeczki
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka kakao
  • 1 łyżeczka sody
  • szczypta gałki muszkatołowej

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

  1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.
  2. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko i olej, dalej miksując. Dodać dżem i wymieszać.
  3. Mąkę przesiać z przyprawami i sodą. Stopniowo dodawać do masy i wymieszać na gładko (można zmiksować).
  4. Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczony.

Mililitry, szklanki, łyżki...

Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie