Szybki piernik z dżemem

    Szybki piernik z dżemem

    2polubienia
    55min.


    Zrobione przez 16 osób

    Ciasto piernikopodobne z dżemem. Najlepiej się tutaj sprawdza dżem z czarnej porzeczki, a jeszcze lepiej jak jest z domowej spiżarni!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 szklanki oleju
    • 120 ml dżemu z czarnej porzeczki
    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka kakao
    • 1 łyżeczka sody
    • szczypta gałki muszkatołowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 55min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić keksówkę.
    2. Jajka zmiksować z cukrem, dodać mleko i olej, dalej miksując. Dodać dżem i wymieszać.
    3. Mąkę przesiać z przyprawami i sodą. Stopniowo dodawać do masy i wymieszać na gładko (można zmiksować).
    4. Przelać do przygotowanej formy. Piec przez 45 minut. Sprawdzić patyczkiem czy już upieczony.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis