Ciasteczka francuskie

    Ciasteczka francuskie

    5polubień
    2godz.50min.


    Zrobione przez 7 osób

    Wspaniałe ciasteczka, które bardzo prosto się przygotowuje. Ciasto jest podobne do francuskiego i po upieczeniu cudownie się rozwarstwia. Można wycinać dowolne kształty i maczać w ulubionych dodatkach: cukier, mak, sezam, orzechy, wiórki kokosowe! Pycha!

    Bogusia Podkarpackie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 3 szklanki mąki
    • 1 kostka maragaryny
    • 1/3 szklanki cukru
    • 2 jajka
    • 1 szklanka śmietany
    • 1 łyżeczka cytryny (lub octu)
    • do maczania cukier, mak, sezam

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +2godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Mąkę wysiekać z margaryną i cukrem.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do mąki, wymieszać. Dodać śmietanę i sok z cytryny i zagnieść ciasto na jednolitą kulę. Wstawić na 2 godziny do lodówki.
    3. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    4. Na płaskich talerzykach przygotować kolejno białko, cukier, mak, sezam i wiórki kokosowe.
    5. Ciasto rozwałkować na placek o grubości około 1 cm, wykrawać dowolne ciasteczkowe kształty. Maczać z jednej strony w białku, a następnie do wyboru w cukrze lub maku lub innych posypkach.
    6. Układać na blaszce. Piec przez 18-20 minut. Odczekać kilka minut a następnie za pomocą szpatułki przekładać na paterę.

    rada

    Ciasto nie powinno być zbyt cienko rozwałkowane, bo ciasteczka nie będą miały warstw po upieczeniu.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis