Ciasteczka warszawskie

    Ciasteczka warszawskie

    4polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 6 osób

    Pyszne kruche ciasteczka pokryte lukrem, który zamienia się w bezę. Najlepsze przekładane dżemem z czarnej porzeczki lub jeżyn.

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • Ciasto
    • 500 g mąki pszennej
    • 1 kostka margaryny
    • 2 żółtka
    • 3 łyżki śmietany
    • 1 łyżka cukru pudru
    • kropla octu
    • Lukier
    • 2 białka
    • 200 g cukru pudru
    • porzeczkowy dżem do przekładania

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Wszystkie składniki na ciasto wysiekać nożem, aż się połączą. Szybko zagnieść ciasto w kulę i wstawić do lodówki na godzinę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 170 stopni C. Lekko natłuścić blaszkę.
    3. Białka ubić na pianę, dodać cukier i ubić na sztywno.
    4. Ciasto cienko rozwałkować i wykrawać małe kółka (najlepiej od kieliszka do wódki). Układać na blaszce i za pomocą pędzelka nakładać lukier.
    5. Piec przez 20 minut. Otworzyć piekarnik i zostawić do ostygnięcia.
    6. Po przestygnięciu na spodzie jednego ciastka nakładać odrobinę dżemu i zlepiać z drugim.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis