Odwrócone ciasto brzoskwiniowe Judy

    Odwrócone ciasto brzoskwiniowe Judy

    4polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 95 osób

    To ciasto ze świeżymi brzoskwiniami.

    Składniki
    ilość porcji: 9 

    • 55 g masła
    • 110 g (1/2 szklanki dobrze ubitego) jasnobrązowego cukru
    • 1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
    • 5 świeżych brzoskwiń - obranych, oczyszczonych z pestek i przepołowionych
    • 115 g masła o temperaturze pokojowej
    • 100 g (1/2 szklanki) cukru
    • 1 jajko
    • 155 g (1,25 szklanki) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • 0,5 łyżeczki soli
    • 120 ml (1/2 szklanki) mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Roztopić masło lub margarynę w kwadratowej blasze o boku 20 cm. Oprószyć brązowym cukrem i gałką muszkatołową. Ułożyć na blasze połówki brzoskwiń, przeciętą stroną do dołu.
    2. W dużej misce utrzeć masło z cukrem, aż masa będzie lekka i puszysta. Dodać jajko. W osobnej misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia i solą. Do utartej masy dodawać mieszaninę z mąką na przemian z mlekiem, dobrze miksując za każdym razem. Wyłożyć ciasto na brzoskwinie.
    3. Piec w temperaturze 190°C od 35 do 40 minut lub do czasu, aż ciasto się lekko zrumieni. Wyjąć ciasto z piekarnika i pozostawić w blasze na 5 minut, a następnie odwrócić na dużym talerzu. Podawać z bitą śmietaną.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis