Pierniczki Moniczki

    Pierniczki Moniczki

    5polubień
    50min.


    Zrobione przez 9 osób

    Pyszne pierniki o korzennym aromacie, doskonałe nie tylko na Święta. Można je zjeść zaraz po upieczeniu, albo przechowywać w szczelnie zamkniętym pojemniku, co sprawi, że z czasem zmiękną.

    Składniki
    ilość porcji: 20 

    • 2 szklanki mąki pszennej
    • 3 łyżki rozpuszczonego miodu
    • 2/3 szklanki cukru
    • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 1/2 opakowania (20 g) przyprawy do piernika
    • 1 łyżka masła
    • 1 jajko
    • 2-3 łyżki zagotowanego i przestudzonego mleka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C.
    2. Do miski przesiać mąkę, wlać miód i dodawać kolejno cukier, sodę i przyprawę. Wymieszać i odstawić do przestudzenia.
    3. Gdy masa lekko przestygnie, dodać masło i jajko. Zagniatać ręką ciasto stopniowo dodając mleko, po 1 łyżce na raz.
    4. Ciasto przełożyć na stolnicę i wyrabiać, podsypując lekko mąką. Nie należy dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto będzie twarde. Powinno być gładkie i elastyczne. Rozwałkować je na grubość około 0,5 cm, podsypując mąką, gdyby wciąż kleiło się do wałka.
    5. Z ciasta wykroić foremką pierniczki i układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Nie należy układać ich zbyt blisko siebie, poniewać w trakcie pieczenia mogą się razem skleić.
    6. Piec przez około 15-20 minut na brązowy kolor.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    oleńka
    autor:
    0

    Ciasto nie chciało się związać, musiałam dodać więcej miodu i mleka. Pierniczki wyszły fajne, ale zbyt intensywne w smaku i zbyt słodkie jak na mój gust. Czekam aż zmiękną... - 13 gru 2015

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis