Strucla makowa

    Strucla makowa

    1polubienie
    2godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjna strucla drożdżowa z nadzieniem z maku i bakalii, której nie może zabraknąć na wigilijnym stole.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Masa makowa
    • 400 g maku
    • 1 litr mleka
    • 150 g masła
    • 3/4 szklanki miodu
    • 1 laska wanilii
    • 100 g posiekanych migdałów
    • 150 g sparzonych rodzynek
    • 1/4 szklanki posiekanej kandyzowanej skórki pomarańczowej
    • 4 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 2 łyżki koniaku lub brandy
    • Ciasto
    • 50 g drożdży
    • 3 łyżki śmietany 22%
    • 400 g mąki pszennej
    • 150 g masła
    • 3 jajka
    • skórka otarta z 1/2 cytryny
    • 2 łyżki cukru pudru
    • 1/3 łyżeczki soli
    • 2 łyżki masła do wysmarowania formy

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 1godz.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  +1godz. wyrastanie  ›  Gotowe w: 2godz.50min. 

    1. Mak umyć na gęstym sicie, przełożyć do garnka, zalać wrzącym mlekiem i gotować na małym ogniu przez 30 minut. Osączyć i zemleć 3-4 razy.
    2. Masło roztopić, dodać miód, miąższ wanilii, bakalie, skórkę, mak i smażyć przez 15 minut, często mieszając. Odstawić do przestudzenia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać do masy makowej i wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę. Delikatnie połączyć z makiem, dodać brandy i wymieszać.
    5. Przygotować ciasto: drożdże rozmieszać ze śmietaną. Pozostałe składniki posiekać na stolnicy, dodać drożdże i zagnieść niezbyt ścisłe i lśniące ciasto.
    6. Na stolnicy oprószonej mąką rozwałkować ciasto na duży prostokąt. Równomiernie pokryć masą makową, zostawiając wolne brzegi. Zwinąć w rulon, zlepić końce i przenieść do podłużnej formy wysmarowanej masłem. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na godzinę.
    7. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Piec przez 45-50 minut.

    rada

    Struclę można polukrować i posypać posiekanymi migdałami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis