Sernik cytrynowy

    Sernik cytrynowy

    7polubień
    1godz.20min.


    Zrobione przez 5 osób

    Smaczny sernik na spodzie z pokruszonych herbatników. Bardzo aromatyczny, z dodatkiem skórki i soku z cytryny.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 150 g herbatników zmiksowanych na proszek
    • 75 g roztopionego masła
    • Masa serowa
    • 600 g białego sera
    • 150 g cukru
    • 3 jajka
    • 3 żółtka
    • 1,5 łyżki ekstraktu waniliowego
    • 2 łyżki soku z cytryny
    • skórka otarta z 1 cytryny

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.20min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni C. Tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Herbatniki zalać roztopionym masłem i dobrze ubić. Wyłożyć na spód tortownicy.
    3. Wszystkie składniki na masę zmiksować na wolnych obrotach. Wyłożyć na spód z herbatników.
    4. Tortownicę obłożyć podwójną alufolią. Ustawić na większej blaszce i wlać do tej większej blaszki ok. 1-2 cm wody.
    5. Piec przez 1 godzinę. Jeśli woda odparuje, dolać nową. A jeśli sernik się z góry za szybko przypieka - przykryć go folią aluminiową.
    6. Po upieczeniu zostawić w piekarniku na ok. pół godziny. Po tym czasie otworzyć drzwiczki piekarnika i studzić w ten sposób.

    zamiennik

    W wersji lekkiej sernik ten można upiec dodając serek Bieluch zamiast twarogu.

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Amieszka
    autor:
    2

    - - 29 mar 2015

    oleńka
    autor:
    1

    Rewelacja! Pyszny sernik! Zrobiłam na spodzie z kakaowych ciasteczek i polałam czekoladą deserową (wymieszaną ze śmietaną). Po prostu wspaniały.... smak dzieciństwa Wyszedł mi trochę niski, bo użyłam za dużej blachy, ale to w niczym nie przeszkadzało. Polecam użyć zwykłego sera białego a nie tych z wiaderek z dodatkiem waniliny, cukru i śmietany. Ze zwykłego sera wychodzi najlepsza konsystencja i kwaskowatość. - 01 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis