Podstawowe ciasto na pierogi

    (2)
    40 min

    Mój ulubiony przepis na ciasto pierogowe. Prosty i szybki, a ciasto zawsze wychodzi pyszne. Wystarczy nakładać ulubione nadzienie i lepić!

    UrszulaCiąglińska

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 25 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 1 kg mąki
    • 2 jajka
    • 1 szklanka gorącej wody
    • 80 g masła, roztopionego

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 10min.  ›  Gotowe w: 40min. 

    1. Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić rowek i wbić jajka. Siekać nożem, powoli wlewając gorącą wodę, i siekać, aż ciasto zacznie się wiązać. Stopniowo wlewać gorące roztopione masło, mieszać nożem, a następnie zacząć wyrabiać.
    2. Jeśli ciasto jest zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. Ciasto musi być elastyczne i niezbyt twarde.
    3. Z ciasta lepić pierogi z dowolnym farszem. Gotować w osolonej wodzie z oliwą przez około 4 minuty.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (2)

    Komentarze po polsku (2)

    autor:
    7

    Idealne,delikatne ciasto,super się rozwalkowywuje.Szybko i sprawnie ulepilam 80 pierogów .Nigdy nie lubiłam robić pierogów a teraz to sama przyjemność .  -  21 gru 2013

    mateusz.skoczylas
    0

    wyszło bardzo twarde ciasto, w innych przepisach jest dużo więcej wody, np. 250ml wody na 0,5kg mąki i wychodzi bardzo dobre.  -  23 gru 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis