Ciasto makowe

    Ciasto makowe

    1polubienie
    2godz.30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczne ciasto z masą makową z dodatkiem bakalii. Można użyć gotowej mieszanki suszonych owoców i orzechów.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • Ciasto
    • 4 jajka
    • 200 g cukru
    • 200 g masła o temperaturze pokojowej
    • 1 szklanka mąki pszennej
    • 2 łyżki mleka
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
    • Masa makowa
    • 1/2 kg maku
    • 4 łyżki wody
    • 100 g masła
    • 200 g cukru
    • 1 cukier waniliowy
    • 2 łyżki miodu
    • 1 olejek migdałowy
    • 5 jajek
    • 1 szklanka bakalii

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 2godz.30min. 

    1. Mak zalać wodą i gotować przez 4 minuty. Przykryć i odstawić na 1 godzinę. Odcedzić i przepuścić przez maszynkę.
    2. Piekarnik rozgrzać do temperatury 150 stopni C.
    3. Przygotować ciasto: 4 jajka utrzeć z cukrem. Dodać masło i zmiksować. Dodać mąkę, mleko, cukier i proszek, i zmiksować na jednolitą masę. Przełożyć do dużej tortownicy.
    4. Na patelni rozpuścić 100 g masła, dodać cukier, cukier waniliowy i miód, wymieszać. Dodać zmielony mak.
    5. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka dodać do masy makowej, a białka ubić na sztywną pianę.
    6. Do maku dodać olejek migdałowy i bakalie, cały czas mieszając podgrzewać, aż będzie gorący.
    7. Na końcu do maku dodać pianę z białek, wymieszać. Mak wyłożyć na ciasto w tortownicy.
    8. Piec przez 1 godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Domowy cukier waniliowy?

    Jeśli nie chcesz używać kupnego cukru wanilinowego, zrób w domu prawdziwy cukier waniliowy. Jak to zrobić przeczytasz w naszym artykule:

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis