Piernik cioci Jasi

    Piernik cioci Jasi

    2polubienia
    1godz.35min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Jeden z moich ulubionych przepisów na piernik. Szybki i niezawodny, zawsze się udaje i smakuje wyśmienicie!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 1 szklanka mleka
    • 1/2 kostki margaryny
    • 1 szklanka sztucznego miodu
    • 5 jajek
    • 1 szklanka cukru
    • 3 szklanki mąki pszennej
    • 1 przyprawa do piernika
    • 1 łyżka sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  +20min. studzenie  ›  Gotowe w: 1godz.35min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić prostokatną blaszkę.
    2. W rondelku na małym ogniu roztopić w mleku miód z maragaryną. Odstawić do przestudzenia.
    3. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Stopniowo dodawać przestudzoną roztopioną margarynę z miodem, cały czas mieszając.
    4. Mąkę wymieszać z przyprawą do piernika i sodą. Dodawać do masy, cały czas mieszając.
    5. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać do ciasta i delikatnie wymieszać. Przełożyć do przygotowanej formy.
    6. Piec przez godzinę.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis