Karasie w śmietanie

    Karasie w śmietanie

    1polubienie
    2godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczna ryba na świąteczny stół. Przygotowanie nie zabiera dużo czasu, a efekt jest bardzo satysfakcjonujący!

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 karasie
    • sól do oprószenia
    • 1 marchewka
    • 1/2 korzenia pietruszki
    • 1/2 pora
    • 1/4 selera korzeniowego
    • 1/2 cebuli
    • 1 liść laurowy
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 4 ziarenka pieprzu
    • 2 łyżki masła
    • 1 łyżka mąki
    • 1/2 szklanki śmietany

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 55min.  ›  +1godz. chłodzenie  ›  Gotowe w: 2godz.5min. 

    1. Sprawione karasie oprószyć solą i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Do garnka włożyć warzywa i przyprawy, zalać wodą i gotować przez 30 minut. Dodać ryby i gotować przez kolejne 15 minut. Ryby ostrożnie wyjąć, a wywar przecedzić.
    3. Z masła i mąki zrobić zasmażkę. Stopniowo dolewać wywar rybny, cały czas mieszając. Dodać śmietnę i wymieszać na jednolity sos. Do sosu włożyć karasie i dusić na małym ogniu przez 10 minut.
    4. Ryby przełożyć na półmisek i polać sosem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis