Barszcz wigilijny

    Barszcz wigilijny

    1polubienie
    1godz.


    Zrobione przez 3 osoby

    Pyszny i jedyny w swoim rodzaju barszcz na Wigilię. Aromatyczny, najlepszy z dodatkiem uszek z grzybami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 2 pieczone cebule
    • 50 g suszonych grzybów
    • 4 buraki
    • 1 szklanka kwasu buraczanego
    • 1 łyżka masła
    • 1 łyżka mąki
    • sól i cukier do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Włoszczyznę, cebule, grzyby i buraki gotować przez 40 minut. Przecedzić, buraki drobno pokroić i dodać do przecedzonego wywaru. Dodać kwas buraczany, wymieszać.
    2. Na patelni roztopić masło, dodać mąkę i wymieszać, podsmażyć na rumiano. Dodać do barszczu i zagotować. Doprawić solą i cukrem. Podawać z uszkami z grzybami.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis