Kwaszenie barszczu żytniego

    Kwaszenie barszczu żytniego

    2polubienia
    4godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Przepis na zakwas z mąki razowej żytniej lub grysu żytniego. Bardzo smaczny do barszczu wigilijnego. Wystarczy ugotować świeże buraki i dodać ten zakwas zamiast kwasu buraczanego.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 1 litr

    • 2 szklanki mąki razowej żytniej
    • wrząca woda
    • 1 litr letniej wody

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  +4godz. fermentowanie  ›  Gotowe w: 4godz.5min. 

    1. Mąkę zalać wrzątkiem, dodać tyle aby mieszanina była gęsta i odstawić na 48 godzin w ciepłe miejsce.
    2. Gdy zacznie fermentować (rosnąć do góry), należy zalać go zimną wodą i odstawić na tak długo, aż zupełnie się sklaruje.
    3. Przechowywać w zimnie. Odlewać nabierając zakwasu z wierzchu w miarę zapotrzebowania. Nie mieszać, aby nie zmącić.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis