Barszcz ukraiński z kiełbasą

    Barszcz ukraiński z kiełbasą

    3polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny barszcz gotowany na rosole z kości wieprzowych. Można dodać fasolkę perłową, a w lecie świeżą szparagową.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 8 

    • 4,5 kg szpondru wieprzowego
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 4-5 suszonych grzybów
    • 4 buraki, obrane i pokrojone w plasterki
    • 1 szklanka namoczonej fasolki
    • 1/2 główki kapusty włoskiej, poszatkowanej
    • 2 łyżki masła
    • 5 pomidorów
    • 50 g słoniny
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • kilka gałązek koperku
    • 1/2 cebuli, startej na tarce
    • 100 g kiełbasy, pokrojonej w plasterki
    • jajka ugotowane na twardo (opcjonalnie)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 1godz.30min.  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Do dużego garnka włożyć wieprzowinę, włoszczyznę, grzyby i buraki. Gotować przez godzinę.
    2. Osobno ugotować fasolkę oraz kapustę włoską.
    3. W rondelku rozpuścić masło i poddusić pomidory. Jak już będą miękkie, przetrzeć je przez sito.
    4. Do ugotowanego rosołu dodać fasolkę, kapustę i przetarte pomidory, wymieszać i gotować na małym ogniu.
    5. Słoninę posiekać i wymieszać z natką pietruszki i koperkiem. Dodać startą cebulę i całość rozetrzeć łyżką na masę. Dodać do barszczu i wymieszać. Zagotować.
    6. Mięso wyjąć z zupy i pokroić na kawałki, dodać z powrotem do garnka.
    7. Przed podaniem dodać plasterki kiełbasy i ćwiartki jajka na twardo.

    rada

    Do barszczu można dodać trochę kwasu buraczanego, aby kolor był bardziej intensywny.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis