Niskowęglowodanowa zupa kalafiorowa z porem

    Niskowęglowodanowa zupa kalafiorowa z porem

    9polubień
    1godz.15min.


    Zrobione przez 307 osób

    Prosta, ale smaczna alternatywa dla zupy z pora z ziemniakami. Idealne rozwiązanie dla osób pilnujących ilości spożywanych węglowodanów i kalorii, lub po prostu szukających innej zupy wegetariańskiej.

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 2 łyżki oliwy z oliwek
    • 3 łyżki masła
    • 3 pory, pokrojone na kawałki wielkości 2,5 cm
    • 1 duży kalafior, drobno pokrojony
    • 3 ząbki czosnku, drobno posiekane
    • 2 l bulionu warzywnego
    • 1 szczypta soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu do smaku
    • 235 ml (1 szkl.) śmietany tortowej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 1godz.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Rozgrzać oliwę z oliwek z masłem w garnku na średnim ogniu, a następnie podsmażać pory, kalafiora i czosnek przez około 10 minut. Dodać bulion warzywny i doprowadzić mieszaninę do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na wolnym ogniu przez 45 minut.
    2. Zdjąć zupę z ognia. Zmiksować zupę mikserem lub ręcznym blenderem. Doprawić solą i pieprzem. Wmieszać śmietanę i zmiksować zupę na gładko.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    1

    Zupę zrobiłam na własnym bulionie drobiowym. Polecam, dobry przepis. - 22 mar 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis