Barszcz ze śmietaną

    Barszcz ze śmietaną

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Smaczny barszcz na świąteczny stół. Najlepiej smakuje z jajkami na twardo, uszkami z grzybami lub tartymi ziemniakami.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 2-3 cebule
    • 4 buraki, drobno pokrojone
    • 5 suszonych grzybów
    • 1 szklanka kwasu buraczanego
    • 1 szklanka kwaśnej śmietany
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Do garnka włożyć włoszczyznę, cebule, buraki i grzyby, zalać 2 litrami wody i gotować przez 30 minut. Barszcz przecedzić, do zupy dodać z powrotem buraki oraz grzyby i doprawić kwasem buraczanym do smaku.
    2. Śmietanę wymieszać z mąką. Dodać parę łyżek gorącego barszczu i wymieszać. Powoli dodawać do zupy, cały czas mieszając, żeby śmietana się nie ścięła. Podgrzać i przelać do wazy.

    rada

    Barszcz będzie smaczniejszy jeśli podprawimy go zasmażką: łyżkę masła stopić na patelni dodać łyżkę mąki i wymieszać. Dodać do barszczu na samym końcu i zagotować.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis