Sandacz w sosie holenderskim

    Sandacz w sosie holenderskim

    2polubienia
    1godz.50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Wspaniała ryba na wyjątkowe świąteczne okazje. Pieczony sandacz z dodatkiem groszku cukrowego i pomidorów koktajlowych, polany sosem holenderskim. Najlepiej smakuje podany na puree ziemniaczanym.

    Romanek Virginia, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 2 sprawione i odfiletowane sandacze
    • sól do smaku
    • 2 łyżki oliwy
    • Sos holenderski
    • 4 żółtka
    • 1/3 szklanki wywaru rybnego
    • sok wyciśnięty z 2 cytryn
    • 1/2 szklanki białego wina
    • 100 g masła
    • 1 gałązka rozmarynu, do dekoracji

    • 100 g groszku cukrowego, zblanszowanego i pokrojonego na kawałki
    • 6-8 pomidorów koktajlowych, przekrojonych na pół

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.50min. 

    1. Filety z sandacza oprószyć solą i wstawić na godzinę do lodówki.
    2. Sos holenderski

    3. W rondelku wymieszać trzepaczką żółtka z wywarem, sokiem z cytryny i winem, podgrzewając na małym ogniu. Cały czas mieszać, aż sos zacznie gęstnieć. Wkładać po kawałku masła, cały czas ubijając trzepaczką, aż sos uzyska gładką konsystencję. Nie wolno dopuścić do zagotowania, bo żółtka się zwarzą!
    4. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C.
    5. Naczynie żaroodporne posmarować oliwą i ułożyć filety ryby, dookoła rozłożyć groszek i pomidorki.
    6. Piec przez 30 minut.
    7. Podawać polane sosem holenderskim i udekorowane rozmarynem.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis