Brownie z mikrofalówki

    Brownie z mikrofalówki

    10polubień
    20min.


    Zrobione przez 106 osób

    Pysznie ciągniste, słodkie i czekoladowe ciasto, a poza tym gotowe w oka mgnieniu! Prawie nie trzeba zmywać naczyń. Czego więcej można wymagać od przepisu? Zobaczcie nasz przepis video z tym ciastem!

    Składniki
    ilość sztuk: 16 brownie

    • 150 g masła
    • 200 g cukru
    • 65 g gorzkiego kakao
    • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
    • 2 jajka
    • 100 g mąki pszennej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 5min.  ›  Gotowanie: 5min.  ›  +10min. studzenie  ›  Gotowe w: 20min. 

    1. Masło stopić mikrofalując je przez 30 sekund. Dodać cukier, kakao i wanilię, dobrze wymieszać.
    2. Dodać jajka, delikatnie mieszając trzepaczką po każdym dodaniu. Dodać mąkę i dobrze wymieszać.
    3. Nasmarować tłuszczem naczynie nadające się do mikrofalówki, nałożyć do niego ciasto i mikrofalować przez 4-5 minut.
    4. Odstawić na 10 minut do przestudzenia, a następnie pokroić.

    rada

    Brownie może wyglądać w środku na nieupieczone, ale w trakcie studzenia "dojdzie". Jeśli wstawisz je na noc do lodówki, stwardnieje.

    rada

    Można do ciasta dodać 120 g orzechów, albo 80 g groszków czekoladowych i 60 g orzechów. Można również przed mikrofalowaniem posypać wierzch brownie posiekanymi orzechami (pistacje smakują tu wspaniale!)

    Ekstrakt waniliowy

    Nie wiesz jak zrobić ekstrakt waniliowy? To proste! Przeczytaj nasz artykuł: "Jak zrobić domowy ekstrakt waniliowy?"

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Zobacz jak to zrobić!

    Brownie z mikrofalówki
    Brownie z mikrofalówki

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis