Zaloguj się Zarejestruj się

Ricotta

Zgadza się - można samemu sobie zrobić w domu ten pyszny ser, a potem wykorzystywać go wedle uznania w przepisach inspirowanych kuchnią włoską! Obejrzyjcie nasz przepis video z tym serkiem!

Jackie

Składniki
ilość sztuk: 800 g sera

  • 60 ml wody
  • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
  • 3,75 l pełnotłustego mleka
  • 2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
  • 2 łyżki śmietany kremówki
  • muślinowa lub tetrowa ściereczka

Sposób przygotowania
Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

  1. Kwasek wymieszać z wodą.
  2. Mleko wlać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 85 stopni C, często mieszając. Nie zagotować!
  3. Dodać kwasek i często mieszać, aż mleko się zetnie.
  4. Durszlak wyłożyć ściereczką, łyżką cedzakową nałożyć na nią ścięte mleko, zawinąć w tę ściereczkę i odstawić na 20-30 minut, aby serwatka odciekła.
  5. Wyjąć ser ze ściereczki, dodać sól i śmietanę, wymieszać i gotowe!
  6. Ricottę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 tygodnie.

Zobacz jak to zrobić!

Ricotta
Ricotta

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie