Ricotta

    Ricotta

    8polubień
    1godz.25min.


    Zrobione przez 8 osób

    Zgadza się - można samemu sobie zrobić w domu ten pyszny ser, a potem wykorzystywać go wedle uznania w przepisach inspirowanych kuchnią włoską! Obejrzyjcie nasz przepis video z tym serkiem!

    Składniki
    ilość sztuk: 800 g sera

    • 60 ml wody
    • 1 łyżeczka kwasku cytrynowego
    • 3,75 l pełnotłustego mleka
    • 2 łyżeczki soli (opcjonalnie)
    • 2 łyżki śmietany kremówki
    • muślinowa lub tetrowa ściereczka

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 15min.  ›  +1godz. odstawienie  ›  Gotowe w: 1godz.25min. 

    1. Kwasek wymieszać z wodą.
    2. Mleko wlać do dużego garnka i podgrzać do temperatury 85 stopni C, często mieszając. Nie zagotować!
    3. Dodać kwasek i często mieszać, aż mleko się zetnie.
    4. Durszlak wyłożyć ściereczką, łyżką cedzakową nałożyć na nią ścięte mleko, zawinąć w tę ściereczkę i odstawić na 20-30 minut, aby serwatka odciekła.
    5. Wyjąć ser ze ściereczki, dodać sól i śmietanę, wymieszać i gotowe!
    6. Ricottę można przechowywać w lodówce w szczelnie zamkniętym pojemniku przez 1-2 tygodnie.

    Zobacz jak to zrobić!

    Ricotta
    Ricotta

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis