Uszka z grzybami

    Prosty i pyszny przepis na uszka do barszczu lub zupy grzybowej na świąteczny stół. Lepienie uszek zabiera trochę czasu, ale warto się poświęcić!

    UrszulaCiąglińska

    Mazowieckie, Polska
    Zrobione przez 39 osób

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 70 g suszonych grzybów
    • 1/2 czerstwej bułki
    • 1 cebula
    • 20 g tłuszczu
    • 20 g bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby dokładnie umyć i ugotować do miękkości, odcedzić.
    2. Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    3. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do grzybów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    4. Z mąki, wody, jajka i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i jednolite.
    5. Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadratu, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić tak, aby powstało uszko.
    6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać uszka partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do barszczu.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny
    Średnia ocen z całego świata
    (0)

    Komentarze po polsku (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis