Uszka z grzybami

    Uszka z grzybami

    5polubień
    1godz.


    Zrobione przez 26 osób

    Prosty i pyszny przepis na uszka do barszczu lub zupy grzybowej na świąteczny stół. Lepienie uszek zabiera trochę czasu, ale warto się poświęcić!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 70 g suszonych grzybów
    • 1/2 czerstwej bułki
    • 1 cebula
    • 20 g tłuszczu
    • 20 g bułki tartej
    • sól i pieprz do smaku
    • Ciasto
    • 200 g mąki
    • 1 jajko
    • 1/2 szklanki wody
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Grzyby dokładnie umyć i ugotować do miękkości, odcedzić.
    2. Bułkę namoczyć w wodzie, a następnie odcisnąć. Grzyby i bułkę przepuścić przez maszynkę do mięsa.
    3. Cebulę drobno pokroić i podsmażyć na tłuszczu. Dodać do grzybów, doprawić solą i pieprzem, wymieszać.
    4. Z mąki, wody, jajka i soli zagnieść ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż będzie elastyczne i jednolite.
    5. Gotowe ciasto rozwałkować na powierzchni posypanej mąką. Kroić na kwadraty wielkości około 4 cm. Nakładać łyżeczką farsz na środek każdego kwadratu, a następnie złożyć przeciwległe rogi i skleić boki, aby powstał trójkąt. Następnie dwa przeciwległe rogi trójkąta skleić tak, aby powstało uszko.
    6. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać uszka partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową. Podawać do barszczu.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis