Kwaszenie buraków na barszcz czerwony

    Kwaszenie buraków na barszcz czerwony

    7polubień
    4dni10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Tradycyjny i niezawodny sposób na przygotowanie pysznego barszczu na Wigilię. Najpierw trzeba zrobić zakwas - oto mój przepis!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość sztuk: 3 szklanki

    • 2 buraki
    • 2 ząbki czosnku
    • 2 liście laurowe
    • 4 ziarenka ziela angielskiego
    • 1 łyżka soli
    • 1/2 łyżeczki cukru
    • 1 kromka razowego chleba

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  +4dni fermentowanie  ›  Gotowe w: 4dni10min. 

    1. Buraki obrać i pokroić w plastry. Włożyć do litrowego słoika lub garnka. Dodać przyprawy i chleb. Zalać 3 szklankami przegotowanej ciepłej wody. Odstawić na 4 dni. Przecedzić przez gazę i dodawać do barszczu.

    Buraki

    Jeśli chcesz się dowiedzieć więcej o burakach - jak je wybierać, obierać i przygotowywać - koniecznie przeczytaj nasz artykuł: "Jak przyrządzić buraki?".

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis