Barszcz wołyński

    Barszcz wołyński

    1polubienie
    1godz.10min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Sycący barszcz gotowany na kościach, z burakiem, przetartymi pomidorami, kapustą i grzybami. Polecam spróbować!

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 6 

    • 300 g kości rosołowych
    • 1 pęczek włoszczyzny
    • 1 burak, pokrojony w kostkę
    • 1/2 łyżki octu
    • 4-6 pomidorów
    • 1 łyżka masła klarowanego
    • 1/2 główki białej kapusty
    • kilka świeżych grzybów
    • 1/4 litra gęstej śmietany
    • 1 łyżka mąki

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.10min. 

    1. Z kości rosołowych, włoszczyzny, buraka i octu ugotować rosół.
    2. Pomidory gotować z łyżką masła aż się zupełnie rozgotują i przetrzeć przez sito.
    3. Kapustę poszatkować i ugotować w niewielkiej ilości osolonej i nieco osłodzonej wody.
    4. Grzyby ugotować w osolonej wodzie lub podsmażyć na maśle.
    5. Kapustę i grzyby dodać do garnka z rosołem.
    6. Do rosołu dodać przetarte pomidory.
    7. Śmietanę wymieszać z mąką i dodać do rosołu, wymieszać i zagotować.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis