Piernik marchewkowy

    Piernik marchewkowy

    2polubienia
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Pyszny aromatyczny piernik z dodatkiem orzechów, suszonej żurawiny i moreli. Najlepiej upiec go na 3 dni przed planowaną konsumpcją!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 5 jajek
    • 1/2 szklanki cukru
    • 2 szklanki startej marchewki
    • 1/2 szklanki oleju roślinnego
    • 2 szklanki mąki krupczatki
    • 1 przyprawa do pierników
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1 łyżeczka kardamonu (opcjonalnie)
    • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
    • 1 łyżeczka sody
    • 2 łyżki kakao
    • 1/2 szklanki posiekanych orzechów włoskich
    • 1/2 szklanki suszonej żurawiny
    • 1/2 szklanki suszonych moreli, posiekanych

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 50min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. Piekarnik nagrzać do temperatury 180 stopni C. Lekko natłuścić prostokątną blaszkę.
    2. Jajka zmiksować z cukrem.
    3. Mąkę przesiać z przyprawami, proszkiem, sodą i kakao. Stopniowo dodawać do masy jajecznej, cały czas mieszając.
    4. Dodać marchewkę i olej, delikatnie wymieszać. Na końcu dodać orzechy i suszone owoce, wymieszać. Przełożyć do przygotowanej foremki.
    5. Piec przez 50-60 minut, aż wykałaczka wetknięta w środek wyjdzie czysta.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis