Gotowane pstrągi

    Gotowane pstrągi

    1polubienie
    50min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Coś dla wielbicieli pstrągów - ryb o delikatnym mięsie. Gotowane w warzywnym wywarze i podane z posiekanym jajkiem na twardo.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, korzeń pietruszki, 1/2 selera)
    • 4 ziarna ziela angielskiego
    • 1 liść laurowy
    • 5 ziarenek pieprzu
    • 4 wypatroszone pstrągi
    • 4 jajka ugotowane na twardo
    • 2 łyżki masła
    • 1 pęczek natki pietruszki
    • sól i pieprz do smaku

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. W dużym garnku zagotować litr wody, wrzucić warzywa, ziele, liść laurowy i pieprz. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
    2. Pstrągi opłukać i dodać do garnka. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
    3. Jajka i natkę posiekać.
    4. Ryby wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku, posypać jajkami i pietruszką i podawać.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis