Gotowane pstrągi

Coś dla wielbicieli pstrągów - ryb o delikatnym mięsie. Gotowane w warzywnym wywarze i podane z posiekanym jajkiem na twardo.

UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

Składniki

ilość porcji: 4 

  • 1 pęczek włoszczyzny (2 marchewki, korzeń pietruszki, 1/2 selera)
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 1 liść laurowy
  • 5 ziarenek pieprzu
  • 4 wypatroszone pstrągi
  • 4 jajka ugotowane na twardo
  • 2 łyżki masła
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • sól i pieprz do smaku

Sposób przygotowania

Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 40min.  ›  Gotowe w: 50min. 

  1. W dużym garnku zagotować litr wody, wrzucić warzywa, ziele, liść laurowy i pieprz. Gotować na średnim ogniu przez 30 minut.
  2. Pstrągi opłukać i dodać do garnka. Zmniejszyć ogień i gotować przez 10 minut.
  3. Jajka i natkę posiekać.
  4. Ryby wyjąć z garnka, ułożyć na półmisku, posypać jajkami i pietruszką i podawać.

Kilka dobrych rad...

Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

Podobne przepisy

Komentarze i oceny (0)

Dodaj swój komentarz

Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis

Podobne kategorie