Bigos sylwestrowy

    Bigos sylwestrowy

    8polubień
    5dni3godz.


    Zrobione przez 16 osób

    Ten bigos należy zacząć przygotowywać już nawet przed świętami. Potem w trakcie świąt można do niego dodawać różne skrawki, które nam zostały z pieczeni, niezjedzone wędliny lub kawałki drobiu. Im więcej, tym smaczniej!

    Fiola Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • 100 g suszonych prawdziwków
    • 3 kg kapusty kiszonej
    • 500 g wędzonego boczku, pokrojonego w kostkę
    • 3 łyżki oleju
    • 2 cebule, posiekane
    • 500 g łopatki wołowej
    • 500 g wieprzowiny (karkówki)
    • 1 kg kapusty białej, poszatkowanej
    • 3 marchewki, pokrojone w plasterki
    • 500 g kiełbasy zwyczajnej, pokrojonej w kostkę
    • 4 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku
    • 1,5 szklanki czerwonego wina
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
    • 1 łyżka vegety
    • 1 łyżeczka majeranku
    • 1 łyżka świeżo zmielonego pieprzu

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 3godz.  ›  +5dni odstawienie  ›  Gotowe w: 5dni3godz.30min. 

    1. Grzyby namoczyć w niewielkiej ilości wody. Odcedzić, zachowując wodę i drobno posiekać.
    2. Kapustę kiszoną przepłukać, włożyć do dużego garnka i zalać wodą, aby kapustę całkowicie przykryło. Dodać grzyby i wywar z moczenia i gotować przez 20 minut. Przykryć i wstawić do lodówki na noc.
    3. Następnego dnia dodać wędzony boczek i ponownie odstawić do lodówki na noc.
    4. Następnego dnia w garnku o grubym dnie obsmażyć mięso wołowe i wieprzowe ze wszystkich stron. Dodać cebulę, podlać odrobiną wody, przykryć i dusić przez około godzinę, aż mięso zmięknie. Odstawić do przestudzenia, a następnie mięso pokroić na drobne kawałki. Mięso i powstały z duszenia sos dodać do kapusty i gotować przez 30 minut. Ponownie odstawić do lodówki na 1-2 dni. W międzyczasie można dodawać poświąteczne resztki pieczeni lub wędlin.
    5. Na dzień przed podaniem dodać marchewkę, kapustę białą, kiełbasę, koncentrat, wino i przyprawy. Dobrze wymieszać i gotować przez około godzinę. Od czasu do czasu mieszać, aby się nie przypalił.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (2)

    Jurek
    autor:
    2

    Ja do bigosu dodaję suszone owoce jałowca i zamiast koncentratu pomidorowego taki produkt pomidori, bigos wg mnie ma bardzo ciekawy smak. Moi goście są zachwyceni. Polecam spróbować. Pozdrawiam. - 25 lip 2014

    0

    polecam dodać garść orzechów włoskich, dla tradycyjnego przełamania smaku :-) - 21 gru 2014

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis