Niesamowity jabłecznik

    Niesamowity jabłecznik

    1polubienie
    1godz.15min.


    Zrobione przez 96 osób

    To jest wilgotne i cudowne ciasto jabłkowe. Wspaniałe o każdej porze dnia!

    Składniki
    ilość porcji: 12 

    • 250 g (1 i 1/4 szkl.) cukru
    • 250 g (2 szkl.) mąki pszennej
    • 2 łyżeczki cynamonu mielonego
    • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
    • 2 jajka
    • 120 ml (1/2 szkl.) oleju roślinnego
    • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
    • 115 g posiekanych orzechów włoskich
    • 600 g drobno pokrojonych jabłek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz.15min. 

    1. Nagrzać piekarnik do temperatury 165°C.
    2. W średniej misce wymieszać cukier z mąką, cynamonem i sodą. Dodać jaja, olej i wanilię, dobrze wymieszać. Dodać orzechy i jabłka, wymieszać, aż wszystkie jabłka będą równomiernie pokryte. Wlać do blachy o wymiarach 23x23 cm.
    3. Piec przez 45 do 50 minut w nagrzanym piekarniku. Podawać na ciepło lub na zimno.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    1

    Przepis praktycznie taki sam jak "Jabłecznik po rumuńsku". - 21 cze 2012

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis