Pstrąg pieczony z imbirem

    Pstrąg pieczony z imbirem

    2polubienia
    50min.


    Zrobione przez 2 osoby

    Wyjątkowo smaczna ryba pieczona z warzywami w sosie sojowym z odrobiną chili. Zamiast limonki można dodać cytrynę. Najlepiej smakuje z ryżem lub białym pieczywem.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 wypatroszone świeże pstrągi
    • sól i pieprz do smaku
    • 3 średnie marchewki
    • 2 łodygi selera naciowego (albo młody por)
    • 4 dymki
    • 1 kawałek (około 3 cm) świeżego imbiru
    • 4 ząbki czosnku
    • 4 łyżki oleju
    • szczypta chili
    • 2 limonki
    • 4 łyżki sosu sojowego
    • 2 łyżki wina ryżowego (ewentualnie wytrawnego białego)

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 20min.  ›  Gotowanie: 30min.  ›  Gotowe w: 50min. 

    1. Piekarnik nagrzać do 180 stopni C.
    2. Pstrągi umyć, osuszyć i oprószyć solą i pieprzem.
    3. Marchewkę, selera i dymkę pokroić w cienkie plasterki. Czosnek i imbir posiekać.
    4. W rondelku rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać chili, sok z 1 limonki, sos sojowy i wino, wymieszać i zdjąć z ognia.
    5. Pozostałym olejem wysmarować płaty folii aluminiowej i ułożyć na niej pstrągi.
    6. Część warzyw włożyć do środka ryb, a pozostałe ułożyć na wierzchu. Polać odrobiną sosu i zawinąć w folię. Zrobić parę otworów, tak, aby para mogła się ulatniać.
    7. Piec przez około 30 minut. Podawać w folii, ostrożnie rozwijając, aby sos nie wypłynął. Dekorować limonką pokrojoną na ćwiartki.

    zamiennik

    Zamiast wina można dodać po prostu wodę.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis