Pierogi z suszonymi śliwkami

    Pierogi z suszonymi śliwkami

    1polubienie
    1godz.5min.


    Zrobione przez 1 osobę

    Kilkanaście lat temu moja mama po raz pierwszy zrobiła te pierożki na Wigilię. Od tamtego czasu zajmują stałe miejsce w świątecznym jadłospisie!

    jadźka4 Małopolskie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Ciasto
    • 1/3 szklanki wody
    • 1 łyżeczka masła
    • 300 g mąki pszennej
    • 1 szczypta soli
    • Nadzienie
    • 400 g suszonych śliwek kalifornijskich, bez pestek

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 30min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  +15min.  ›  Gotowe w: 1godz.5min. 

    1. W wodzie rozpuścić masło i lekko przestudzić. Mąkę i sól wysypać na stolnicę, zrobić w środku rowek i stopniowo wlewać wodę, zarabiając ciasto. Wyrabiać przez kilka minut, aż ciasto będzie jednolite i elastyczne. Przykryć miską i odstawić na 15 minut.
    2. Ciasto rozwałkować i wykrajać małe kółka (najlepiej od literatki). Na każde kółko dawać po jednej śliwce i zlepiać boki, przyszczypując, aby się nie rozpadły w trakcie gotowania.
    3. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierożki partiami, zamieszać drewnianą łyżką i gotować, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    rada

    Jeśli śliwki są bardzo wysuszone, można je namoczyć na kilka godzin, a potem dobrze odcedzić. Wodę z moczenia wykorzystać np do kompotu z suszonych owoców.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis