Piernik z kawą

    Piernik z kawą

    2polubienia
    1godz.


    Zrobione przez 2 osoby

    Smaczny przepis na ciasto, które zawsze się udaje. Doskonałe na świąteczne okazje, a w wersji dla dzieci najlepiej dodać kawę zbożową.

    Belka Washington, Stany Zjednoczone

    Składniki
    ilość porcji: 15 

    • 3 jajka
    • 1 szklanka cukru
    • 1 szklanka miodu lipowego, rozpuszczonego
    • 1 szklanka zaparzonej kawy rozpuszczalnej
    • 3/4 szklanki oleju
    • 3 szklanki mąki
    • 1 łyżeczka cynamonu
    • 1/2 łyżeczki kardamonu
    • 1 łyżeczka zmielonych goździków
    • 1/2 łyżeczki zmielonej gałki muszkatołowej
    • 3 łyżeczki sody oczyszczonej

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 15min.  ›  Gotowanie: 45min.  ›  Gotowe w: 1godz. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 200 stopni C. Lekko natłuścić i wysypać bułką tartą 2 keksówki.
    2. Białka oddzielić od żółtek. Żółtka utrzeć z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodać miód i zmiksować. Stopniowo dodawać przestudzoną kawę, cały czas miksując. Dodać olej i dobrze wymieszać.
    3. Mąkę przesiać z przyprawami i sodą. Stopniowo dodawać do masy, wymieszać.
    4. Białka ubić na sztywną pianę i delikatnie wymieszać z ciastem.
    5. Ciasto przełożyć do foremek. Piec przez 40 minut. Wykałaczka wetknięta w środek powinna wyjść czysta.

    rada

    Piernik można udekorować polewą i orzechami.

    Mililitry, szklanki, łyżki...

    Gubisz się w przeliczaniu szklanek na gramy? Nie wiesz ile mililitrów mieści się w łyżce? Sprawdź nasz artykuł "Przeliczniki kuchenne", gdzie znajdziesz odpowiedzi na te i wiele innych pytań, a także szybką ściągawkę z najpopularniejszymi składnikami.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis