Łosoś zapiekany z pomidorami

    Łosoś zapiekany z pomidorami

    1polubienie
    30min.


    Zrobione przez 3 osoby

    Smaczna i bardzo aromatyczna ryba pieczona w pomidorach koktajlowych, z dodatkiem pesto z suszonych pomidorów.

    UrszulaCiąglińska Mazowieckie, Polska

    Składniki
    ilość porcji: 4 

    • 4 filety z łososia
    • sól morska i pieprz do smaku
    • 8 łyżek czerwonego pesto z suszonych pomidorów
    • 5 łyżek jogurtu naturalnego lub śmietany jogurtowej
    • kilka łyżek posiekanego koperku
    • 12 pomidorków koktajlowych
    • 2 łyżeczki cukru pudru

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 10min.  ›  Gotowanie: 20min.  ›  Gotowe w: 30min. 

    1. Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200 stopni C.
    2. Opłukać i osuszyć łososia, oprószyć solą i pieprzem i ułożyć w naczyniu żaroodpornym.
    3. Pesto wymieszać z jogurtem i polać łososia. Posypać koperkiem.
    4. Pomidorki przekroić na pół, oprószyć solą, pieprzem i cukrem pudrem. Przełożyć do naczynia z łososiem. Piec przez 20-25 minut.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (0)

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis