Pierogi z soczewicą

    Pierogi z soczewicą

    7polubień
    2dni16godz.


    Zrobione przez 5 osób

    Pyszne wegetariańskie pierogi dobre na każdą okazję. Soczewica, ziemniaki oraz jajka to sycące i zdrowe nadzienie dla pierogowego ciasta.

    Składniki
    ilość porcji: 10 

    • Farsz
    • 500 g namoczonej soczewicy
    • 2 ugotowane ziemniaki
    • 1 jajko ugotowane na twardo
    • 2 łyżki masła
    • 1 cebula, drobno pokrojona w kostkę
    • 1 surowe jajko
    • pieprz ziołowy i czarny do smaku
    • vegeta i maggi do smaku
    • Ciasto
    • 500 g mąki
    • 1,5 szklanki ciepłej wody
    • 1 jajko
    • 1 szczypta soli

    Sposób przygotowania
    Przygotowanie: 40min.  ›  Gotowanie: 2dni12godz.  ›  +3godz. moczenie  ›  Gotowe w: 2dni16godz.40min. 

    1. Soczewicę gotować w osolonej wodzie, aż będzie miękka. Ziemniaki i ugotowane jajko zetrzeć na tarce. Na maśle zeszklić cebulę.
    2. Soczewicę zmielić. Wymieszać z ziemniakami, jajkiem, cebulą. Dodać surowe jajko i przyprawy, wymieszać.
    3. Ciasto zagnieść na jednolitą i elastyczną masę. Rozwałkować cienko i od szklanki wykrajać krążki. Na środek nakładać po łyżeczce farszu i zlepiać boki, przyszczypując brzegi, aby uformować pierogi.
    4. W dużym garnku zagotować osoloną wodę. Wrzucać pierogi partiami i gotować przez kilka minut, aż wypłyną na powierzchnię. Wyjmować łyżką cedzakową.

    rada

    Ciasto można uformować w wałek o grubości 2 cm, pokroić na 2 cm kawałki, a następnie rozwałkować na małe okrągłe placuszki, nakładać farsz i zlepiać, formując pierogi.

    Kilka dobrych rad...

    Święta nie muszą oznaczać kupowania ogromnych ilości jedzenia, stania w kolejkach w supermarketach, a potem wyrzucania niedojedzonych resztek i katowania się dietą przez następnych kilka miesięcy. Przeczytaj nasz artykuł "Potrawy na Boże Narodzenie smacznie i tanio" a dowiesz się, jak nie wydać fortuny na pyszną świąteczną ucztę.

    Ostatnio przeglądane

    Komentarze i oceny (1)

    Amieszka
    autor:
    0

    - - 15 wrz 2016

    Dodaj swój komentarz

    Kliknij na gwiazdki aby ocenić ten przepis